austinmaynardarchitects on insee.me

Austin Maynard Architects Photos & Videos on Instagram

@austinmaynardarchitects See full size profile   Happiness, fun, friends, family, ethics & sustainability, the pillars of AMA. Directors @maynardarchitect @mork_austin

3 days ago

As Fitzroy has gentrified we have seen renewal take place in unsympathetic ways. There are numerous examples of this assemblage of dark brick and weatherboard being replaced with large contemporary objects that dominate its context. The tactic at Moor Street was to maximise the interior functions and available space, while also responding to the context by creating a single building out of three small objects rather than a single contemporary monolith. Designed by @austinmaynardarchitects Built by @TCMbuildinggroup Photo @peterbbennetts

7920
3 days ago

Flashback Friday > To when this was the AMA office and Andrew's house. AMA moved out & now it's purely the domain of Andrew & his family...... still this image has the Friday vibe - have a great weekend. My-House (the mental health house) # 2 in @dwellmagazine 's Top 10 Offices of 2017 Most clients ask for more natural light. In my own home I decided to have far too much natural light. “Let’s wear sunglasses inside” I proclaimed to my partner. Let’s bathe in sunlight and drench ourselves in vitamin D. She thought I was joking.

8380
5 days ago

At King Bill Austin Maynard Architects set out to completely re-think the terrace house and the principles that created them. Typically you walk through the front door of a terrace, past two bedrooms to the kitchen/living and small rear yard, which is usually overshadowed by the house itself. Austin Maynard Architects set aside these principles and looked at the house as empty spaces that needed new purpose. Holes have been punched through the boundary wall on the east and the entrance has been moved to the side to become a light filled corridor linking the old house with the stable and pavilion. . Designed by @austinmaynardarchitects (Project team @maynardarchitect @mork_austin @raydinharch kathryne houchin) Built by @cbdcontracting Photos by @derekswalwell .

1.0k0
1 week ago

Grant House A hidden cellar, a central garden and a secret room in the roof, Grant House is Austin Maynard Architect’s most recent inner city renovation. Playful, imaginative and future-proofed, it draws on fifteen years experience and experimentation solving the problems posed by dark, narrow and poorly-circulated old terrace houses. . Designed by @austinmaynardarchitects (Project team @maynardarchitects @mork_austin ) Built by @sargantconstruction Photos by @derek_swalwell

4860
1 week ago

Dorman House 2016 The undercroft of the new living space is a simple infill of the heavy timber structure that holds the living space high up in the view. We have lined the space with polycarbonate so that an abundance of filter light fills the room. Although it was originally envisaged as a rumpus room, Kate and Grant loved it so much that they wanted it as their bedroom. We added heavy curtains and huge sliding doors so that the space could have as much light and openness as they wanted. They could leave it open on a moonlit night and sleep with the sea breeze rolling over them, or close it up and curtain it into darkness for a cool summer afternoon nap. . Designed by @austinmaynardarchitects (Project team @maynardarchitect @mork_austin @_natmiles ) Built by @spenceconstruction Photos by @peterbbennetts .

3370
1 week ago

Flash Back Friday: Essex House Keeping with the theme inspired by @maynardarchitect ’s article featuring his first built house in @housesmagazine this month. Check out this awesome sketch of Essex House by Andrew - “a structure that has the timber framing on the outside of the building, not hidden within wall lining. The exterior timber acts as a passive solar-gain screen that blocks out hostile summer sun and washes the interior with warm winter sun. The timber allows the extensive garden to slowly take hold and envelop the building. . Designed by @maynardarchitect Built by #enviroline Photos by @peterbbennetts .

2460
1 week ago

Flash Back Friday: Essex House Completed in 2004, Essex House was Andrews first completed project when he was operating as Andrew Maynard Architects. A residential alteration and extension to an existing double fronted weatherboard house in Brunswick. Insulation, a sheltering context and well-designed sunshading makes the design an efficient home without the use of elaborate tactics or expensive equipment. The sunshading spacing was designed to minimize solar gain during summer and maximize solar gain during winter. As the seasons shift forest-like dappled sunlight plays throughout the internal spaces.  Rather than hiding the bathroom function we have opened it up into the yard so that these relaxing and leisurely activities can spill into the yard. Designed by @maynardarchitect Built by #enviroline Photos by @peterbbennetts

4040
2 weeks ago

St Andrews Beach House Less than five metres in radius, St Andrews Beach House is an object in the landscape. A Euclidean form set amongst the rough and sandy terrain it provides - in modest form - everything you would need and want in a beach shack. Our website is now brimming with photos, diagrams & drawings of this awesome project  #standrewsbeachhouseama - have a look and tell us what you think. Link in bio. . Built by #spenceconstruction . 
 @maynardarchitect @morkaustin . Photo @derekswalwell

3410
2 weeks ago

Empire House, Canberra by  @austinmaynardarchitects . Canberra is home to some of the best examples of post-war and modernist architecture in Australia. At Empire House, the brief was for an extension that catches the sun. The result was two pavilions, sympathetic to the existing post-war house, but distinctly contemporary in their detail. The existing house is a modest, Inter-War style bungalow, situated in a well established garden. Orientation was a challenge, as the house overshadows the rear yard. At Austin Maynard Architects we do our best to avoid the simple temptation of demolishing and replacing. The aim was to retain as much of the existing character of this site as possible, and avoid the common trend of adding an imposing, unsympathetic and dominant addition. The living addition is a pavilion in the garden that maximises passive solar gain, connected to the existing house via a link. A large north facing roof window spans across the pavilion, and is protected by operable louvres. The sleeping pavilion is a similar approach of addition and link. This pavilion is visible from the street, so it was important to respect the character of the existing house, but create a distinctly contemporary piece of architecture. The white shingle form rests on a datum of red brick, responding to the materiality of the existing house. The craftsmanship of the white metal shingles is the distinguishing feature of Empire House. Preferred Builders took great care in executing very refined details - particularly the concealed box gutter and the oversized shingle ridge capping. The detailing of materials internally are treated with the same care - particularly the Blackbutt timber lining. Empire House is an exercise of considered intervention and restraint. The two pavilions sit comfortably against the existing house, and place the inhabitants in a beautiful, established garden that is characteristic of this Canberra suburb. . Built by @preferredbuilders_canberra 
Photo by Ben Wrigley .
 @maynardarchitect @markaustin3000 #EmpireHouse

2430
3 weeks ago

Empire House, Canberra by  @austinmaynardarchitects . Canberra is home to some of the best examples of post-war and modernist architecture in Australia. At Empire House, the brief was for an extension that catches the sun. The result was two pavilions, sympathetic to the existing post-war house, but distinctly contemporary in their detail. The existing house is a modest, Inter-War style bungalow, situated in a well established garden. Orientation was a challenge, as the house overshadows the rear yard. At Austin Maynard Architects we do our best to avoid the simple temptation of demolishing and replacing. The aim was to retain as much of the existing character of this site as possible, and avoid the common trend of adding an imposing, unsympathetic and dominant addition. The living addition is a pavilion in the garden that maximises passive solar gain, connected to the existing house via a link. A large north facing roof window spans across the pavilion, and is protected by operable louvres. The sleeping pavilion is a similar approach of addition and link. This pavilion is visible from the street, so it was important to respect the character of the existing house, but create a distinctly contemporary piece of architecture. The white shingle form rests on a datum of red brick, responding to the materiality of the existing house. The craftsmanship of the white metal shingles is the distinguishing feature of Empire House. Preferred Builders took great care in executing very refined details - particularly the concealed box gutter and the oversized shingle ridge capping. The detailing of materials internally are treated with the same care - particularly the Blackbutt timber lining. Empire House is an exercise of considered intervention and restraint. The two pavilions sit comfortably against the existing house, and place the inhabitants in a beautiful, established garden that is characteristic of this Canberra suburb. . Built by @preferredbuilders_canberra 
Photo by Ben Wrigley .
 @maynardarchitect @markaustin3000 #EmpireHouse

2780